FacebookTwitterПідписатися на RSS

Організація харчування

У дошкільному закладі діти проводять значну частину часу в той період життя, коли відбувається їх інтенсивний розвиток, становлення особистості, формування багатьох корисних звичок, коли вони набувають нових знань та уявлень, коли закладаються основи здоров`я.

Для того, щоб зберегти та зміцнити здоров`я дітей у дошкільному закладі створено належні гігієнічні умови перебування та організовано раціональний режим дня відповідно вікових груп.

Харчування дітей здійснюється відповідно до «Інструкції з організації харчування дітей у дошкільному навчальному закладі», затвердженій наказом Міністества освіти і науки України, Міністерства охорони здоров`я України від 17.04.2006 р. №298/227, зі змінами від 26.02.2013 р. №202/165.

/Files/images/ДНЗ №6.png

РЕЖИМ ХАРЧУВАННЯ ТРИРАЗОВИЙ:

-для ясельних груп – сніданок 8.30-8.50; обід 11.30-12.00; вечеря 15.25-15.45;

-для дошкільних груп – сніданок 8.25-8.45; обід 11.50-12.20; вечеря 15.30-16.50;

Постачання продуктів харчування здійснюється спеціальним автотранспортом на який видано санітарний паспорт.

Всі продукти, які надходять до дошкільного закладу мають: товарно-транспортні накладні, якісні посвідчення, сертифікати відповідності, висновки державної ветеринарної експертизи, що засвідчують безпечність і якість продуктів, ґатунок, категорію, дату виготовлення на підприємстві, термін реалізації.

Зберігають продукти харчування в коморах, овочесховищах, відповідно санітарних норм і правил, у тому числі умови товарного сусідства, температурний режим.

Дошкільний заклад забезпечений холодильним обладнанням.

Щодня на кожний наступний день відповідно до наявності продуктів харчування та з урахуванням примірного двотижневого меню, картотеки страв складається меню - розклад відповідно вікових категорій. Окремо виписується меню на працівників дошкільного закладу, які харчуються згідно із заявами на ім`я директора. Вартість обіду персонал сплачує щомісяця за окремою відомістю.

Під час приготування страв сестра медична старша контролює дотримання поточності виробничого процесу, технології приготування страв, кулінарну обробку продуктів, закладку продуктів, якість приготування страв, відбір добових проб кожної страви раціону.

Продукти харчування для зміцнення

імунітету дитини взимку

Цитрусові – корисні тим, що містять вітаміни С, Є. Р, РР, групи В , а також такі вітаміноподібні речовини, як інозитом. Регулярне вживання цитрусових або соку з них дає змогу запобігти захворюванню на гострі респіраторні інфекції.

Квашена капуста – є джерелом вітамінів групи В, С, К, Р, Є, макро та - калію, фосфору, кальцію, цинку, заліза та сірки. Також містить оцтову та молочну кислоти, які пригнічують розвиток шкідливих бактерій.

Гарбуз – у м’якуші цього овочу є вітаміни С, Є, РР, К, Т, Д, групи В, макро та мікроелементи, зокрема калій, магній, кальцій, фосфор, мідь, залізо, кобальт, цинк. Вітамін С у гарбузі ідеально збалансований – його достатньо, аби задовольнити добову потребу в цьому вітаміні і не нашкодити організму дитини.

Сухофрукти – родзинки, курага, чорнослив, яблука, груші сушені не лише смачні, а й унікальні за вмістом вітамінів, макро та мікроелементів. Так завдяки цьому взимку природні фітонциди яблука сушеного захищають від гострих респіраторних вірусних інфекцій та застуди, а груші сушені знищують вірус грипу.

Риба – цей продукт обов’язково має входити до раціону дитини взимку. Адже в рибі містяться дуже важливі амінокислоти, зокрема метіонін. Ця амінокислота позитивно впливає на стан нирок, сприяє відновленню функцій печінки і, що найважливіше узимку, - виробленню імуних клітин.

15 правил гарного апетиту

Дотримуйтесь режиму харчування. Необов'язково годувати дитину кожен день в строго призначений час, але дотримуватися певного порядку потрібно. Не перебивайте апетит. Давайте дитині фрукти і солодощі як десерт після основного прийому їжі. Спрагу між прийомами їжі слід вгамовувати водою.Солодкі напої або соки підвищують рівень цукру в крові і знижують апетит. Урізноманітніть меню. Дитині можуть набриднути одні й ті ж страви. Навіть ще зовсім маленьких дітей не варто годувати одноманітною їжею. Не лайтеся і не шантажує своє чадо.Фрази на кшталт: "Якщо не з'їси кашу, не підеш гуляти!" або "давай швидше, поки не охололо!", - не прийнятні. Такі заходи породжують в дітях недовіру і страх до батьків, можуть викликати блювоту і як наслідок з'явиться негативне ставлення до їжі. Прислухайтеся до думки дитини.Запитуйте самі, перед тим як почати готувати, чого б він хотів з'їсти. Адже в дитини, як і у вас, є улюблені страви. Подбайте про те, щоб дитині було зручно сидіти за столом. Якщо малюкові низько, підкладіть подушку, далеко - підсуньте.Ноги дитини повинні мати опору, а руки - вільно володіти ложкою. Намагайтеся надавати стравам апетитний вигляд. Купуйте маляті красивий і зручний посуд (нехай він сам вибере). Будь-яку їжу можна прикрасити. Додайте в кашу варення або шматочки фруктів і її вже хочеться з'їсти. Дитина не повинна сідати за стіл у збудженому стані. Пограйте з ним перед прийняттям їжі в спокійну гру або трохи почитайте книжку. Не годуйте дитину відразу ж після її пробудження. Дитина повинна активно включитися в режим дня - вмитися, одягтися, навіть трохи пограти.Те ж стосується і денного сну. Не перегодовуйте у спеку. Через надмірну втрату рідини знижується вироблення травних соків, їжа поволі перетравлюється. Звідси відсутність апетиту. Йогурт, кефір, фрукти - відмінна їжа в спекотні дні. Спокійна сімейна обстановка стимулює апетит.Не лайтеся і не з'ясовуйте відносини при дитині, а тим більше за столом. Напружені відносини між батьками, сварки, лякають дітей і змушують їх нервувати, тут вже не до їжі. Татусі, частіше хваліть мамине куховарство! Не годуйте насильно, якщо дитина хвора.При підвищенні температури, активність процесів травлення різко знижується. Тому хвору дитину необхідно напувати мінеральною водою (без газів і трохи підігрітою), чаєм, морсом або відваром з трав. Давайте по 20-З0 мл кожні 10-15 хвилин.Їжа повинна бути легкою (кефір, йогурт, напіврідкі каші), годуйте потроху, але часто. Свіже повітря, рухливі ігри та спокійний сон - запорука гарного апетиту. Діти, які мало гуляють, недосипають, як правило, погано їдять. Не накладайте багато.Кількість їжі в тарілці дитини має бути майже в 2 рази менше ніж у вас. Зменшіть порції, можливо, це підбадьорить вашого малюка, а якщо він не наїсться, то завжди попросить добавки.!

Вітаміни для повноцінного розвитку дитини

Відомо, що для нормальної життєдіяльності та повноцінного розвитку організму дитини необхідні вітаміни, їжа, яку ми пропонуємо малюкові, повинна містити їх достатню кількість.У наш час відомо більше двох десятків вітамінів. Для забезпечення дитячого організму особливо важливими є вітаміни А, Е, С, В та групи В (ВІ, В2, В6, В12 РР).Вітамін Dнеобхідний для нормального розвитку і росту кісток молодого організму. Він утворюється в шкірі під впливом дії сонячного проміння, а також вводиться в організм з їжею. Нестача вітаміну В може призвести дитину до захворювання на рахіт. Хвороба ця починається з підвищеної пітливості, облисіння потилиці, занепокоєння. Пізніше в дитини, хворої на рахіт, з'являється викривлення кісток гомілки, грудної клітки, деформація кісток черепу. Рахіт нерідко починається вже з першого року життя, але може виявитися і пізніше. Діти, що страждають на цю хворобу, значно частіше, ніж здорові, хворіють на запалення легенів та інші недуги, які протікають тяжче, а процес одужання уповільнюється.Рахіт можливо і потрібно попередити, для цього необхідно забезпечити дитині повноцінне харчування і систематичну консультацію педіатра. Враховуючи, що в осінньо-зимовий період можливість захворювання рахітом збільшується, у цей час особливо важливим для малюка є достатня для нормального розвитку кількість вітаміну В.Джерелом вітаміну В служать риб'ячий ясир, вершкове масло, яєчний жовток, ікра, печінка тварин. Слід зазначити, що надмірне і надто довге застосування цього вітаміну також призводить до хворобливих явищ: дитина втрачає апетит, у неї з'являється кволість, нудота, в кістках відкладається велика кількість вапна, що порушує обмін речовин.Вітамін Е активізує діяльність м'язів. Він міститься в рослинних оліях (особливо соняшниковій), молоці, яєчному жовтку.Систематично надходити з їжею до організму дитини має і вітамін С. Нестача в організмі цього вітаміну призводить до хворобливого стану, який проявляється підвищеною стомлюваністю, кровоточивістю ясен та зниженим опором організму до різноманітних захворювань.Будь-яка хвороба підвищує потребу організму у вітаміні С. Ягоди, фрукти, овочі — основні джерела цього вітаміну. У великій кількості вітамін С (аскорбінова кислота) міститься в листяній зелені (качанна капуста, зелена цибуля, щавель, салат, смородина, кропива тощо). Багатими на зазначений вітамін є також фруктово-ягідні рослини: шипшина, чорна смородина, суниця, пізні сорти яблук, а також цитрусові культури (мандарин, апельсин, лимон, грейпфрут). В овочах (картоплі, ріпі, помідорах, редисці тощо) вітаміну С міститься менше.Установлено, що, наприклад, чорна смородина містить в 30, а сушена шипшина в 150 разів більше вітаміну С, ніж картопля.Слід завважити, що різноманітна кулінарна обробка призводить до тієї чи іншої втрати вітаміну С. Сприяє зниженню вмісту аскорбінової кислоти також подрібнення овочів та їх тривала термообробка (наприклад, варіння). Так, варіння неочищених картоплин, занурених в гарячу воду, практично не впливає на втрату вітаміну С. Якщо ж картоплини занурити в холодну воду, а потім варити, то в результаті 25 % вітаміну втрачається. Під час варіння дрібно нарізаної картоплі в супі втрачається близько 50 % вітаміну С, а при приготуванні картопляних котлет ще більше — 93-95 %.Наслідком нестачі інших важливих вітамінів є також розвиток хворобливих станів дітей.З метою профілактики такого явища слід забезпечити різноманітне, повноцінне та збалансоване харчування дитини.Вітаміни групи В (ВІ, В2, В6, ВІ2, РР), важливі для нормального кровотворення та діяльності нервової системи, надходять до організму з борошном та борошняними продуктами, крупами, жовтками яєць, картоплею, квасолею, горохом, дріжджами, м'ясом. Значна кількість вітаміну В2 міститься також в молоці, молочних продуктах та житньому хлібі.Вітамін А необхідний для здорового стану шкіри, а також для нормального зору.Джерелом вітаміну А служать печінка тварин, вершкове масло, вершки, сметана, сир, яєчні жовтки. Зелень і деякі плоди містять каротин, що в організмі людини перетворюється на вітамін А. Насамперед це морква, помідори, абрикоси, обліпиха, зелена цибуля, шпинат, петрушка, кріп.Отже, більшість вітамінів належить до незамінних харчових речовин, життєво необхідних органічних сполук, які так потрібні, особливо дитячому, організму. Вітаміни також корисні для малят із зниженим імунітетом, під час хвороб та для їх профілактики.В осінньо-зимовий період в їжі, як правило, кількість необхідних вітамінів знижена. Тому доцільно малятам давати дитячі вітаміни та вітамінні препарати, які продаються в аптеках. Правильно дібрати такий засіб, враховуючи індивідуальні особливості вашої дитини, допоможе вам кваліфікований лікар-педіатр.

Кiлькiсть переглядiв: 271

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.